Hur löser vi bostadsproblemen?


Läs mail till Marcus Svanberg VD Länsförsäkringar Fastigheter.

Kopia till våra riksdagsmän från Kungsbacka.

Ola Johansson, Larry Söder, Ulrika Jörgensen, Jon Thorbjörnson, Bengt Eliasson och Helena Antoni


Läs sammanfattning här.

 

Läser din debattartikel i Norra Halland. Jag läser: Bostadskrisen leder till trångboddhet, ökad ensamhet, och psykisk ohälsa. Nu krävs långsisktiga politiska lösningar. Så långt är vi helt överens. Du vänder dej till de halländska riksdagsledamöterna. De behöver en korrekt problembeskrivning om de skall kunna hjälpa till.

 

Problembeskrivning:

I en marknadsekonomi skall efterfrågan vara större än tillgången. I en marknadsekonomi har inte alla tillgång till en sjuksäng, en skolbänk eller en bostad. I Sverige har alla en sjuksäng och en skolbänk. Samhället har tyglat marknadskrafterna på dessa områden. När det gäller bostäder härskar marknaden och vi har därmed en kronisk bostadsbrist. Det drabbar de svagaste enligt din beskrivning. Det är här problemet ligger.

Att ändra på detta är näst intill omöjligt. 65 % äger sina bostäder. Bostadsbristen höjer priset. Det är positivt för alla de som äger. Ju mindre man bygger desto mer stiger efterfrågan och priset. Det hjälper inte att pumpa in mer pengar. Fler kan därmed efterfråga. Det bara förvärrar situationen. Det bara höjer priset och vinsterna ännu mer.

 

Denna spiral fortsätter tills samhällets kostnader blir för stora:

Ränteavdrag bostadslån över 20 miljarder
Bostadstillägg till pensionärer 11,5 miljarder.
Bostadsbidrag 5 miljarder.
Försörjningsstöd kommunerna 11,9 miljarder kronor. Antag att hälften är bidrag till hyreskostnader.

Totalt ca. 42,5 miljarder är stöd till boende idag. ”Social housing”.

 

Vinsterna blir enorma:

Bankernas vinster: Huvudsakligen bostadslån över 100 miljarder. Fastighetsägarnas vinster: Bara Akelius delar ut 60 miljarder till aktieägarna


Länsförsäkringars fastighetsfond har stigit mest av alla fonder. 918 % de senaste 10 åren. 10 ggr.

Länsförsäkringars indexnära fond har stigit med 307 % de senaste 10 åren.
Det är 3 ggr mer lönsamt att investera i fastigheter än att investera i industriföretag. Är det så man utnyttjar kapitalet och bygger ett framgångsrikt land?

Idag står bostäder tomma. Bättre än att ha pengarna på banken.

Det är mer lönsamt att göra bostadskarriär än arbetskarriär.

 

Material att läsa och beakta:

Läs The Shift Ett FN-dokument. Där står ”Stater är ansvariga för genomförandet av rätten till bostad och har en rättslig skyldighet att reglera finansiella aktörer som undergräver denna rätt”.


Läs regeringens dokument: Sverige ställer om till en cirkulär ekonomi

Vinster och värdestegringar kan återcirkuleras Helt OK enligt regeringskansliet. Här finns rika möjligheter för kommunerna att skapa nya finansieringsformer. Former som minskar klyftan mellan att hyra och att äga. Antag att du leasar en bil den faller inte i värde den stiger istället med 10 000 kr/månad i värde. Hur hanterar man restvärdet i denna situation? 



Lösningar: 

Lösningarna är baserade på den cirkulära ekonomins principer. Pengarna skall återcirkuleras inte rulla iväg till annat.

 

Hantera statens boendekostnader.
Ta efter modellen med Trafikförsäkringsföreningen. Alla banker och hyresvärdar är anslutna till ”Boendebidragsföreningen”. Betalar via sina boendevinster alla statens kostnader för boende.


Inför bostadsproduktionsavgift.

Inför bostadsproduktionsavgift. Kommuner skall bygga utifrån behoven. Gör man inte detta får man betala. Pengarna går till de kommuner som bygger utifrån behovsbilden. Inga pengar får försvinna till annat. Avgifternas storlek sätts så att bostadsproduktionen möter behovsbilden.

Situationen i Kungsbacka idag är att 5000 seniorer sitter vardera i ca. 100 kvadratmeter för stora bostäder. Totalt 500 000 kvadratmeter bostadsyta som värms upp i onödan. Vi seniorer här i Kungsbacka är en av landets största miljöbovar.
Vems är felet i Kungsbacka?
Senioren som inte flyttar till en lämpligare bostad. Var finns den? Kommunen som inte bygger utifrån behovet.


Inför bilskatteliknande avgift på boende för att styra.

Idag har vi en bilskatt för att styra bilinnehavet.
Ersätt dagens fastighetsskatt med en differentierad skatt/moms. Varje kvadratmeter bostadsyta du disponerar beskattas. Inför olika skattesatser utifrån hur man vill styra. Allt för att optimera användningen av befintliga bostäder. Använd skatten till bostadssubventioner. Bland annat bostadstillägg och bostadsbidrag. Jämför bilskatt och vägunderhåll/miljökrav. Lättare bilar ger mindre vägunderhåll. Miljövänliga bilar ger mindre klimatavtryck.

 

Inkluderingsavgifter och bytänkande.

När man ändå förändrar hantera även utanförskap och övergången till den cirkulära ekonomin.

Organisera byar/stadsdelar med stora lokala befogenheter och skyldigheter för att hantera utanförskap och övergången till den cirkulära ekonomin. Därmed får man med bostadsrätter och villor i förändringsarbetet.


Inför inkluderingsavgifter 

Idag exkluderar många fastighetsägare bidragstagare. År 2020. Antalet helårspersoner som försörjdes med sociala ersättningar var 13,4 procent av befolkningen i arbetsför ålder.

Inför inkluderingsavgifter för fastighetsägare. Norm 13,4 % av de boende bör vara bidragstagare inom en by/stadsdel. Styr mot norm. Har man färre betalar man har man fler får man minskade bidrag. Inför ordentliga avgifter för att styra. Använd pengarna, i den cirkulära ekonomins anda, till sysselsättning och integrationsskapande åtgärder i byn/stadsdelen.

 

Flyttvänliga bostäder.
Det går att flytta Kiruna. Utforma byggnormerna så att det är enkelt att bygga flyttbara bostäder.

 

Våra sponsorer hittar du  på vår första sida och på sidan över valmaterial